Conștientizarea ameninţărilor cibernetice

Conștientizarea ameninţărilor cibernetice


Internetul ne influenţează viaţa din ce în ce mai mult. Îl folosim zilnic de la simpla accesare a corespondenței, a paginii de social media, până la efectuarea unei comenzi într-un magazin online sau accesarea contului bancar. Nu trebuie să uităm nici de ameninţările cibernetice, care sunt resimţite și în viața reală. Daunele provocate pot fi diverse începînd cu cele financiare, pierderi de documente, sustrageri de date cu caracter personal, până la perturbări economice a societăților comerciale.

Factorul Uman 

Utilizatorul reprezintă primul factor de apărare împotriva ameninţărilor cibernetice dar și prima verigă slabă, dacă nu este informat corect despre pericolele la care se poate expune în lumea virtuală. 

Antivirus Potrivit

Pentru a evita consecinţele unui atac cibernetic se recomandă utilizarea unor aplicaţii de securitate pe toate dispozitivele conectate la internet. Sistemele de operare precum și programele antivirus trebuie să fie actualizate la zi.

Este foarte important ca programul de antivirus să aibă abilitatea de a scana în timp real comunicarea dispozitivelor conectate la internet. Doar în acest fel putem reduce şansele hackerilor de a instala în secret aplicaţii maliţioase.

Vigilenţa sporită

Utilizatorii trebuie să verifice corectitudinea adreselor URL a paginii web și al conexiunilor securizate prin HTTPS, să abordeze cu precauție şi circumspecţie mesajele primite prin orice formă de comunicare electronică prin care se solicită în mod direct date confidenţiale sau accesarea unor legături web suspecte.

Dacă accesul se face printr-o reţea WiFi publică al cărei nivel de securizare nu este cunoscută, trebuie evitată accesarea unor platforme web care conţin date sensibile de orice fel.

Securitatea sistemelor informatice este o responsabilitate majoră, nu numai a specialiștilor din industria IT dar și a celor care accesează Internetul.


Conștientizarea ameninţărilor cibernetice

Conștientizarea ameninţărilor cibernetice

Ameninţarea cibernetică este o realitate, astfel securitatea sistemelor informatice este o responsabili- tate a tuturor, nu numai a specialiștilor din domeniul IT..

WordPress cel mai vulnerabil CMS?

WordPress cel mai vulnerabil CMS?

Ajungând la un număr record în 2019, la peste 63% din totalul de platforme CMS active pe Internet, WordPress a ajuns și cel mai vulnerabil, cu peste 94% din totalul..

GDPR - implementare Shop Online

GDPR - implementare Shop Online

Datele cu Caracter Personal sunt informații prin care se poate identifica o persoană fizică. Protejarea acestor informații este obligatorie și în mediul virtual...